MENDO PËR SHËNDETIN TËND
NATYROPATIA STUDIO e hapur në Tiranë nga natyropat ARBEN GJONI për më shumë se tre vjet ka kryer mbi 4000 vizita natyropatike në qytetarë të rinj, të vjetër, fëmijë, sportivë, të të dy gjinive. U ka ardhur në ndihmë atyre me teknika natyrore për mirëqenien psikofizike si dhe në kurimin e disa sëmundjeve nëpërmjet përdorimit të ushqimit dhe integratorëve ushqimorë.
BORONICA
Boronicat janë fryt i një kaçubeje, anëtare e familjes shkurre (Ericaceae), si azalea, dafina, etj. Boronica rritet në grupe. Ato janë të thella në ngjyrë, duke filluar nga blu në ngjyrë kafe të kuqe e zezë dhe ka një shtresë të bardhë në gri që mbulon sipërfaqen e kokrrave e cila shërben si një shtresë mbrojtëse. Boronicat nga maji deri në tetor janë në sezon. Amerikanët e kanë përdorur atë për dekada të tëra për vetitë e saj ushqyese dhe mjekësore, si dhe për shijen e saj. Kanë një gamë të plotë të ushqyesve, duke përfshirë karbohidratet, sheqernat, fibra të tretshme dhe të patretshme, natrium, vitamina, minerale, acide yndyrore, aminoacide, dhe më shumë. Konsiderohet si një “superushqim” për shumë arsye që do ti rreshtojmë më poshtë. Në 150 gr boronica të freskëta ka 84 kalori, 32% vitaminë K, 25% manganez, 19% vitaminë C, 14% fibër, 9% bakër. Boronica është një bekim i vërtetë në lehtësimin e infeksioneve të traktit urinar. Ajo është e dobishme kur ju keni probleme të frymëmarrjes, edhe anticarcinogenic. Antioksidantet që ka boronica janë thelbësorë për të optimizuar shëndetin, duke ndihmuar për të luftuar radikalet e lira që mund të dëmtojnë strukturat qelizore dhe ADN-në. Djegin yndyrnat e tepërta, përmirësojnë aftësitë tona të kujtesës, parandalon dhe lufton cystitin. Ato mund të hahen në mënyra të ndryshme.
Përfitimet shëndetësore
1 Përfitimet kardiovaskulare. Marrja e 1 deri në 2 gota lëng boronice në ditë dhe gjatë 1 deri 3 muaj, ka treguar përmirësimin e bilancit të yndyrës në gjak, duke përfshirë uljen e kolesterolit total, rritjen e HDL kolesterolit dhe uljen e triglicerideve.
2 Në individë me presionin e lartë të gjakut, marrja e boronicës e ka ulur ndjeshëm atë. Në individë me presionin e gjakut normal, marrja e boronicës ka treguar se ka ndihmuar në ruajtjen e shëndetshme të këtyre presioneve.
3 Përfitimet për sistemin nervor dhe shëndetin e trurit. Ka prova të reja që boronica mund të përmirësojë kujtesën. 12 javë të konsumit ditor ishte e mjaftueshme për të përmirësuar rezultatet në dy testet e ndryshme të funksionit konjitiv, duke përfshirë kujtesën.
4 Përmirësimin e rregullimit të sheqerit në gjak, në individë të diagnostikuar me diabet të tipit 2.
5 Ruan shëndetin e syrit. Në studimet paraprake mbi kafshët laboratorike, është vërtetuar se boronica ka mbrojtur retinën nga dëmtimi i padëshiruar i oksigjenit dhe nga dëmtimi që sjellin rrezet diellore.
6 Përfitimet anti-kancer, ku përfshihen kanceri i gjirit, kanceri i zorrës së trashë, kanceri esofagut dhe kanceri i zorrëve të holla. Konsumimi i boronicës zvogëlon rrezikun e këtyre llojeve të kancerit.
7 Mban lëkurën të hidratuar e kështu kemi më pak rrudha.
8 Djeg yndyrnat e tepërta
9 Lufton cistitin
10 Mund të lehtësojë dhimbjen përkohësisht.
11 Janë anti-inflamator duke përfshirë artritin reumatoid dhe inflamacion të lëkurës.
12 Parandalon sëmundjet e dhëmbëve.
13 Ju ndihmon të humbni peshë.
14 Ndihmon tretjen sepse janë të pasura me fibra.
15 Forcon sistemin imunitar.
16 Është një aleat i vlefshëm i grave shtatzëna
Si ta zgjedhim në dyqan
Zgjidhni boronica që janë të forta dhe që kanë ngjyrë uniforme duke filluar nga blu në ngjyrë kafe të kuqe e zezë. Kanë një shtresë të bardhë në gri që mbulon sipërfaqen e kokrrave. Duhet të jenë rritur pa pesticide, kështu ka vlera ushqimore të larta dhe gjithashtu nuk marrim pesticide. I lani pak para se të hahen. Janë shumë të brishta dhe duhet të lahen shkurtimisht dhe me kujdes. Boronicat mund të ruhen në një enë të mbuluar në frigorifer deri në 3 ditë. Në qoftë se ruhen në temperaturë dhome për më shumë se një ditë, mund të prishen.
Të gjitha të drejtat e rezervuara nga Natyropatia.al - Natyropat Arben Gjoni |
ADMIN